Käyttäjätunnuksista
Home • kansalaisverkko • Tekniset tiedotteet • Käyttäjätunnuksista
 


Verkon ylläpitäjä muistuttaa kaikkia käyttäjiä siitä, että toisten tunnuksilla verkkoon kirjautuminen on ehdottomasti kiellettyä. Myöskään omaa käyttäjäoikeutta ei saa luovuttaa toisen käyttöön.

Salasanaa kannattaa vaihtaa usein, ja sen on oltava riittävän pitkä, väh. 8 merkkiä, mielellään enemmän. Hyvä salana sisältää kirjaimia, numeroita tai merkkejä sattumanvaraisessa järjestyksessä. Lemmikkieläimen, poikaystävän tai tyttöystävän nimi tai oma syntymäaika eivät ole turvallisia salasanoja! Vaihtamalla usein salasanaa turvaat sen, että muut eivät pääse tunnuksillasi verkkoon ja lähettämään nimissäsi postia. Jokainen käyttäjä on viime kädessä itse vastuussa omilla tunnuksillaan tehdyistä toimista.

Toisten käyttäjien tunnusten ja salasanojen arvailu on niin ikään ehdottomasti kiellettyä.

Kukaan ei saa myöskään käyttää luvatta toisen oikeuksia: jos käyttäjä itse unohtaa katkaista yhteyden verkkoon koneelta poistuttuaan, kenelläkään sen huomanneella ei ole oikeutta käyttää verkkoa toisen tunnuksilla, vaan FirstClass -ohjelma tai selain on suljettava välittömästi!

Käyttäjäoikeus, oma tunnus ja salasana, on avain verkkoon. Karkea liikennerikkomus tieliikenteessä johtaa auton ajokortin menetykseen. Samoin tietoliikennerikkomuskin voi olla poliisiasia ja voi johtaa syytetoimiin.

Suomen lainsäädäntö määrittelee mikä on rikollista toimintaa ja rangaistusseuraamukset ovat sen mukaiset. Rikostapauksissa asiaa käsittelevät poliisiviranomaiset. Verkon ylläpitäjä sekä operaattori voivat monissa tapauksissa jäljittää tekijän internetkoneiden numerointisysteemin ja ns. lokitiedostojen avulla.